CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Sunday, August 21, 2011

adakah saya membosankan...

kadang-kadang kan aku rasa aku nie some1 yg membosankan, ini kerana aku seorang yg jenis yg tak banyak cakap, especially kalau bersama kaum adam..may b kalau dgn kawan perempuan x la kot, banyak je mulut kalau nk gosip-gosip nie..;) lagi satu yg aku xboleh nk ubah iaitu sifat pemalu, malu tu harus kan tapi yang aku nie sangat pemalu..hehe *nak buat macam mana tu* taun dpn umur da nk masuk suku abad tp still mcm nie la jgk dr dulu sampai skrng..family n kengkawan terdekat mmg da faham sngt peel aku *sangat b'terima kasih kepada yg memahami*, tp kalau yg baru-baru nk kenal nie mesti akan kata aku some1 yg memboringkan kot ;p



p/s :: tolong la jgn cakap saya some1 membosankan, sy bukan macam tu ;p

Friday, August 19, 2011

balik kampung...

nak sangat rasa feel balik kampung yg jauh dgn 1 family semua..tp apakan daya kampung ku sangat dkt dgn rumah, ari2 pn blh g umah atok..dulu time ngah study ada la jgk feel balik kampung tuk raya tu kan, ala-ala anak yg jauh duk perantaun pulang kn..hehe minggu pertama puasa da pk tiket raya tuk balik coz tkt abis, tp selalu nya tiket tuk aku blk pahang ada je, selalu nyg sold out ke kelantan & terengganu. tp skrng da abs study xde da la nk feel-feel mcm tu..tp sebenarnya bagus jgk kn kampung dekat nie xde la nk dgr pn.umi & en.abah gado-gado manja nk blk kg mana 1 coz dua-dua dkt..tp skrng belah pn.umi dua-dua wan & atok da xde, belah en.abah pn ada atok je..makin lama makin rasa xbest hari raya..pada aku hari raya meriah hanya utk budak-budak..sama la mcm aku time budak-budak dulu kn, mlm raya main bunga api *nak main meriam buluh xberani :p* lps tu time raya kumpul semua sepupu-sepupu g round 1 kg kutip duit raya ;) *miss dis moment*



p/s :: kepada kamo org yg ingin pulang beraya di kampung selamat pulang & berhati-hati la d'jalan raya *ingatlah org t'sayang ;)*


Saturday, August 13, 2011

sampai satu tahap...

Pernah tak korang rasa bila da sampai satu tahap yang korang akan cakap tak pe la, dah tak kisah, redha aje..aku rasa la kan aku da sampai ke tahap itu..memandangkan kawan-kawan sekeliling sekarang masing-masing punya perancangan untuk b’tukar tittle kepada tunangan atau isteri kepada seseorang aku pulak mcm blur ngan status diri sendiri, *tanya diri sendiri bila pulak turn aku* tp rasa nya buat masa terdekat nie mmg tak kan terjadi perkara sebegitu rupa..dan ada sampai satu masa tu aku rasa aku malas nk fikir dan biarkan masa yg menentukan semua nya, kalau dulu cakap ngan adik-adik jangan langkah bendul ok, biar akak dulu ;) tp sekarang aku no hal la kalau korang nk kahwin dulu *it’s ok along cakap :p* may b rasa penat da kot nk bercinta-cinta nie..hehe kalau kekal selama nya xpe nie kang kalau putus d’tgh jalan, kecewa je yg dapat kn J jodoh pertemuan d’tangan tuhan so sabar aje la.. tp yg sebenar nya tgk kawan nk tunang & kawin ada jgk rasa nk mcm tu tp it’s ok la..hehe



‎:: I miss the day when crayons and toys can heal my pains ::

p/s :: bila da besar nie mcm-mcm nk kena pk, blh x kalau nk jd kanak-kanak sepanjang masa ;)

Thursday, August 11, 2011

zaman pos-m'gepos

dulu-dulu kalau ngah sekolah, time sekarang nie ngah bz collect alamat mmbr-mmbr n sibuk g beli kad raya ngan setem bebanyak sbb nk anta kad raya kt d'org..dulu kalau nak raya mmg nk d'katakan ari-ari abg posmen singgah umah anta kad raya *happy gila time tu dpt kad raya* lps tu banding ngan adk beradik lain sape yg dpt paling banyak..tp kn xpernah dpt kad yg ada bunyi-bunyi tu, *sedih tau, sebab teringin sngt nk dpt kad sebegitu rupa*masa tu mesti la aku kn sbb kawan ramai, lps tu kt sekolah dulu kn glamour *gila perasan ;p*, junior-junior pn ada yg bg..tp sekarang nie bila da berada d zaman internet a.k.a zaman b'facebook xde da nk dpt kad raya nie *trs aku rasa aku xglamour sbb xdpt kad raya* tp taun lps ada la dpt 2 kad raya rasa nya, perasaan jd lain mcm, rasa terharu & happy coz ada lg org nk poskan aku kad raya kn :p tb mmg betul perasaan dpt kad raya tu lain dr dpt ucapan dlm facebook nie..*ke aku je yg rasa mcm tu*hehe



p/s :: rasa mcm nk g anta kad raya kt mmbr2 je tp xde masa nk g beli kad, setem & lps tu nk g pos..sbb tu la org guna facebook je kn..:p lg 1 tolong la bg aku kad raya untuk m'gembalikan zaman k'glamouran aku dulu-dulu..hehehe & sian kt abg posmen tu mesti rasa da lama sangat da xsinggah umah aku kn..

Tuesday, August 9, 2011

[kaca mata]

saya mmg seorang yg rabun dan perlu untuk b'kaca mata..tetapi hanya akan menggunakan nya d'saat menonton tv, membaca & m'gadap laptop coz rasa xselesa kalau nk pki sepanjang ari..tp yg sebenarnya bkn nk ckp pasal kaca mata itu, nie nk ckp pasal kaca mata hitam..sangat suka tgk lelaki yg berkaca mata hitam lagi-lagi kalau yg pki ray ban, nampak macam hensem a.k.a macho walaupn hakikat nya bila bkk spec tu muka hancus kn..hehe dan lagi 1 hakikat nk bg tau aku pn sangat suka akan kaca mata yg dr golongan ray ban nie, da lama da kot mengidam untuk memiliki nya, tp apa kn daya sampai sekarang x tertunai lg.. tp 1 la yg aku xbape nk minat bila org pki spec mata hitam nie time xkena tempat nya contoh dlm shopping mall n masa ngah malam buta..mmg lg buta la ko jd nya kn..hehe


ce tgk hensem kn mamat-mamat nie ;p

kalau ada sape-sape yg nk bg hadiah hari jadi ke hadiah hari-hari ke tau da la kn nk bg apa ;) xpn raya nie kena kumpul duit raya la nmpk gaya nya..hehe *tp rasa musykil ada lg ke org nk bg duit raya kt aku yg da beso gajah nie* -thinking-


p/s:: ada sape-sape x yg rasa mcm artis bila berkaca mata hitam :p

Monday, August 8, 2011

SEKALI LAGI

baru lepas tgk cite sekali lagi, aku rasa aku je kot yg baru nk tgk cite nie :) org lain mesti da tgk kn..cerita nie tidak menghampakan, pada aku ceritanya agak best..banyak sungguh feeling time tgk dis movie happy,kelakar, sedih, kesian...tp ending dia macam xbape nk paham..lisa kawin dgn bront ek..yg macam dalam cerita nie kalau ALLAH tu nak bagi kita ujian, dalam 1 masa je dia blh bagi kita macam-macam dugaan kn dan tak semua yg berlaku kita tau sebabnya tp setiap yg berlaku ada hikmahnya..

sam walaupun bodoh-bodoh tp still hensem ok..:) lg 1 c mia tu mmg sangat comel..*nk order bdk macam mia 1 boleh jd anak angkat* hehe




Friday, August 5, 2011

[1001 STORY]

for me la kn gambar-gambar lama menyimpan 1001 satu cerita *macam tipu je* :) feeling untuk senyum sorang bila tgk gambar-gambar lama mmg xdpt nk d'elak kan coz bila teringat masa dan ketika itu rasa mcm nk minta pintu masa kt doraemon nk kembali ke zaman itu ;) gambar-gambar lama is something special bg aku *org lain aku xtau la kn*. sbb tu sampai skrg mmg suka bebeno kalo b'gambo. blh simpan untuk hari tua nnt :) tp zaman skrg bkn mcm dulu, dulu ambk gambar guna camera kodak lps tu kena g cuci kt kdi gambar, skrg da ada camera digital lps tu save dlm laptop je bila laptop rosak meraung melolong la ko gambo xdpt d'selamatkn.so sila la buat back up k..*kalau nk g cuci sume gambo yg simpan dlm laptop ada jgk kena istihar bankrup nnt..hehe*

time nie ada pertandingan pancaragam sekolah-sekolah kt kuantan, budak-budak biasa la kn suka berjalan cikgu bwk g teluk cempedak jenjalan *padahal cikgu yg lebih bkn kami* :p


nie pulak time ngah spm, da tension study g main la *main baling selipar* :) time nie cikgu ada main sekali, masa nie je la kalau rasa geram kt cikgu tu baling selipar kuat-kuat je kt dia.. *gila kejam* hahaha nie la kawan-kawan aku dr kecik smpi la besar.. *i miss u ol*

Thursday, August 4, 2011

PERNAH TAK



·         Pernah tak masa korang ngah jalan-jalan dengan rasa confident nya sambil d’perhatikan org-org sekeliling tiba-tiba korang jatuh o tersampuk *aku pernah kot* hehe.. malu xpayah nk ckp la kn, lps tu dgn confident nya blk bangun da jln macam xde apa berlaku..hahaha

·         Pernah tak time g makan kt kdi makan o restoran  tiba-tiba time nk bayar cek duit tidak mencukupi untuk membuat pembayaran o wallet tertinggal..*rasa mcm nk nyorok bwh meja je kn time tu :p* aku pernah mengalami situasi mcm nie tp time tu nsb baik x g beli makan lg cek duit dlm kete dulu tp yg lg malangnya abis mmbr 1 kete sume xbwk duit, agknya hari tu ari lupa untuk bwk purse kot ;)

·         Pernah tak time korang naik bus, lrt o komuter korang ddk berdekatan dgn org yg mempunyai bau-bauan yg tdk m’yenangkan, lg-lg kalau time tu ngah berhimpit-himpit  *OMG*. Time tu mesti rasa nk cpt sampai je ke destinasi yg hendak dituju..boleh pitam kot kalau lama-lama..

·         Pernah tak korang ada admire kt seseorang tu n selalu ckp kt mmbr sebelah katil, hensemnya mamat tu kalau aku dpt kn best n then akhirnya korang dpt jgk jejaka itu..apa kata hati, mesti time tu hati kata bahagia nya saya..hehe :p

·         Pernah tak time korang ngah jalan-jalan tiba-tiba jmp balik kawan time sekolah dulu n bdk tu gila ramah lagi, tp kita xingat pn nama dia apa n ingatan budak tu punya fresh lg pasal kita..nk tanya dia sape kang takut terasa hati lak kn..hehe so layan kn aje mcm ko knl dia jgk ;)

·         Pernah tak time g shopping mall o kdi-kdi membeli belah time tu mmg makhluk tuhan ramai sekali n korg tersalah pegang tgn org lain..ingatkan nk tarik tgn mmbr tp rupanya org lain, kalau sejenis xpe jgk lg kalau lain jenis mcm mana..hehe

·         Pernah tak time nk berbuka puasa sangat-sangat tiba-tiba korang dpt tau korang xblh puasa especially bg warga perempuan *apakah perasaan anda ketika itu J* mau marahkah..

p/s :: rasa-rasa pernah tak??




Wednesday, August 3, 2011

pesanan..

ingin berpesan kepada anda semua supaya d'harap bersabar menjalani ujian & dugaan di bulan ramadhan ini :) dugaan lapar & dahaga tu sudah semestinya la kan..kadang-kadang dugaan time bulan puasa nie lain macam sikit, saje je nk uji kita mcm mana, tahan ke tidak menahan nya..

antara pesanan lain ::

1) Bersabarlah dalam berpuasa di bulan Ramadhan semata-mata hanya untuk Allah, kerana ini adalah salah satu rukun di antara rukun-rukun Islam. Dan puasa sunnahlah tiga hari di setiap bulannya.

2) Bersabarlah di setiap bentuk ketaatan yang engkau kerjakan untuk Allah. Ambillah dari puasamu itu pelajaran untuk bersabar dalam mengerjakan ketaatan, bersabar untuk tidak berbuat kemaksiatan, dan bersabar dari mengerjakan dosa. Berharaplah pahala disisi Allah yang Maha menyempurnakan pahala untuk orang-orang yang bersabar, sebagaimana firman Allah:
Sesungguhnya Hanya orang-orang yang Bersabarlah yang dicukupkan pahala mereka tanpa batas. (QS. Az zumar : 10)

Monday, August 1, 2011

[ramadhan]


Alhamdullillah, d’panjangkan umur untuk  bertemu kembali dengan bulan ramadhan. Setiap tahun bila nak masuk bulan puasa a.k.a Ramadhan , pasti akan teringat kenangan semasa zaman kanak-kanak dulu. b4 puasa tu mesti poyo-poyo nk makan banyak-banyak konon esk da xdapat nk makan *ko ingat puasa tu xboleh makan satu hari suntuk ke* hehe. Bila time sahur pulak En.Abah akan menjalankan tugasnya  m’gejutkan kesemua anak-anak beliau untuk b’sahur. Time tu En.Abah akan ajar kitaorg lafaz niat puasa, abah suh sume baca sekali. Lps tu kalau time berbuka abah suh aku yang hafal doa berbuka puasa & baca, ini kerana aku anak sulung kena bacakan tuk adik-adik sekali, tp skrng adk lelaki aku da besar dia la pulak ambk tugas nie kn, aku da resign J dulu time kecik-kecik mmg susah nk puasa penuh sebulan :p ada je alasan nk bg kt pn.umi untuk puasa sekerat hari, tp mesti la permintaan itu tdk layan kn..lps tu time mandi punya la lama, lps tu ambk kesempatan nganga kt air pancut tu..hahaha *sila jangan tiru aksi ini* pacik yg umumkan tarikh puasa & raya tu da tukar, lps nie rindu la kt pacik yg lama tu..dr kecik lg kot mmg pacik tu je la yg d'tunggu-tunggu dpn tv..