CLICK HERE FOR FREE BLOGGER TEMPLATES, LINK BUTTONS AND MORE! »

Saturday, November 9, 2013

..long-long time..

tiup-tiup sikit sawang kt blog nie..kesian da berhabuk-habuk da gaya nya ;p rindu sangat da kt cik belog nie..mmg sangat sibuk dengan perkara harian lagi-lagi da start keje baru nie mmg masa sangat terhad..baru sebulan start keje baru, nk sesuai ngan keje baru nie agak sukar la jgk rasanya..tp kena hadap jgk la kn tuk meneruskan kehidupan seharian..hehe *ayat xblh bla ;p* 
banyak cerita terkumpul utk diceritakan..hehe tp kalau akhir-akhir taun nie xde cite lain nya, cite org kawin je ;p 

cerita 1 # hari raya haji

berserdehana aje raya aji taun nie :) xde kemana pun..raya dirumah & dikampung sahaja..cuti pun xde..







cerita 2 # bff kawin

ke utara la pulak kita..niat dua dlm 1, g bestie kawin & sambil berjalan-jalan..hehe kawin da bestie masa zaman belajar kt melaka dulu..congratz babe..akhirnya bahagia kunjung jua untuk kamu ;) time nie g melawat ayah kawan @ eim kat hospital baling jgk..da alang-alang kn ada kt sana..lps blk hospital p b'jalan ke pulau pinang plk..1st time weh jmp jambatan pulau pinang..haha 






cerita 3 # sepupu kahwin

baru 2 minggu lepas sepupu t'rapat selamat menjadi suami org,congratz farid & isteri..perjalanan yg sangat jauh dr raub ke felda keratong even still lg dlm negeri pahang tp mmg sangat jauh..puas la nk menyampai nya..hehe smpi rasa nk berguling-guling dlm kete :D



cerita 4 # kawan sebantal, setilam, kawan peluk cium kawin

cite nie kalau nk ikut kan mmg tergolong dlm cite syahdu jgk la, mmg agak terasa jgk bila bestie da kawin ,coz bila da kawin confirm lps nie xkan sama dgn yg sblm nya..ktorg mmg rapat kawan dr form 1 smpi la tua nie lps tu before nie mmg dok serumah sebilik..mmg itu la kawan susah senang dr dulu smpi skrng..




tahniah babe & bibo..semoga berbahagia hingga ke akhir hayat..inshaallah nanti aku akan mengikut jejak langkah mu..hehe doakan aku :)




Monday, August 19, 2013

jika itu yang terbaik..

Assalamualaikum w.b.t

Alhamdulillah, syukur, di beri kesempatan waktu utk terus bernafas di bumi Allah,
Alhamdulillah, syukur, terus di uji, tanda Allah sayang pada diri ini,
Alhamdulillah, syukur, di beri peluang dan ruang utk berkongsi,

rasa-rasa nya xterlambat lg nk wish selamat hari raya aidilfitri..maaf zahir & batin..

entry pasal raya pn xsempat nk buat lg, tp rasa nya nk combine je sekali entry raya tu kt sini ;p
tahun nie masih lg beraya di kg tercinta pahang darul makmur, tahun-tahun akan dtg xtau la lg kn ;)
bila da besar-besar nie hari raya terasa seperti biasa-biasa sahaja, dan meriah nya hanya pada kanak-kanak..(itu dr pandangan saya ;)) terasa seronok sedikit bila dapat berkumpul anak-beranak sekali beramai-ramai..



 tema taun nie semanis oren ;p



 beraya di lepeh b'sama syg-syg yg d'sayangi dr kecik smpi besar ;)


 open house rumah member pd member d klang ;p

minggu lepas pula bertandang ke kedah untuk berjumpa keluarga seorang teman disamping untuk b'hari raya sekali..first time in my life nk sesuaikan diri di rumah org lain sendirian..but in the end saya berjaya..tahniah utk diri sendiri ;p n thankz untuk family tersebut untuk layanan yg d'beri..

kadang-kadang saya rasa kita mmg xakan sangka sesuatu perkara itu akan terjadi..dari mula kenal dengan dia sampai la sekarang..u sbnr nya dlu i xsuka sangat kt u, sbb i tgk life u xsama dgn life i, sorry tau u ;p but sape sangka skrng da jd lain ;) siap remove lg fb u dlu, xtau la u perasan ke x, kita kawan blk pn sbb u da ingat blk password fb yg lg satu tu..fb lg satu tu i xremove plk sbb i ingat u xkan ingat password tu smpi bila-bila..tp semua itu ada hikmah nya kan..saya pn xsangka akan sampai sejauh ini..insyaallah jika dia yg terbaik, saya berdoa & berharap hubungan ini akan berkekalan hingga ke akhir hayat.jika tidak saya kena redha ;) #chill #rahsiaALLAH


Monday, July 29, 2013

are u ready to getting maried???

sekarang baru terasa banyak benda yang perlu diambil kira bagi membuat keputusan untuk berkahwin..semua sudut kena pandang, kiri, kanan, depan, belakang, atas, bawah..

-adakah saya sudah bersedia untuk melayani seorang suami?


-adakah saya sudah bersedia untuk mentaati seorang suami?


-adakah saya sudah bersedia untuk bekorban demi seorang suami?


-adakah saya sudah bersedia untuk berkongsi perasaan, harta dan kehidupan dengan seorang suami?


-adakah saya bersedia untuk mendahulukan keinginan suami melebihi diri sendiri dan keluarga sendiri?


-adakah saya bersedia untuk memaafkan dan bertolak ansur dengan seorang suami yang cuma manusia biasa, yang sering melakukan kesilapan?


-adakah saya bersedia untuk mendahulukan ibu mertua melebihi ibunya sendiri?


-adakah saya bersedia mengasihi ibu mertua dan sanggup bekorban demi beliau?


-adakah saya bersedia untuk menerima semua ahli keluarga suaminya yang tidak sempurna dan bersedia untuk bersabar serta bertolak ansur?


-adakah saya bersedia untuk mendidik anak-anak dengan penuh kesabaran?


-adakah saya bersedia untuk mendidik anak-anak dengan penghayatan Islam?


-adakah saya bersedia untuk mengorbankan kerjaya yang dicintai dan kedudukan yang dicintai sekiranya suaminya meminta saya berbuat demikian?


-adakah saya bersedia untuk mengorbankan kerjaya yang dicintai dan kedudukan yang dicintai sekiranya anaknya lebih memerlukan perhatian?

::secara jujurnya saya masih rasa saya masih belum bersedia untuk berjauhan dari keluarga, apatah lagi untuk mendahulukan keluarga suami dari keluarga sendiri walaupun pada hakikat nya setiap kata-kata suami perlu dituruti kerana selepas berkahwin syurga seorang wanita berada di bawah telapak kaki suami..



Tuesday, July 23, 2013

menjadi rebutan..

oppsss...aku jadi rebutan..oh nooo...*mesti ada yg rasa mcm nk muntah je dgr statement nie..hehe ;p
bukan menjadi rebutan siapa-siapa tetapi menjadi rebutan untuk dijadikan pengapit di majlis kahwin ;)
alasan utama kerana saya belum kahwin & single...tp saya nie jenis pemalu mana boleh, nanti pengapit yg lebih malu & nervous dari pengantin, mcm mana tu..tp kalau yg da minx tolong tu kawan baik susah jgk nk bg alasan x nak..huhu pernah sekali je kot jd pengapit itu pn pengapit terjun sbb da xde org lain ;p  kita tgk je la nnt mcm mana ok saya terima ke tidak tawaran itu..hehe 

pengapit tersepit ;p

Monday, July 15, 2013

apa yang d'rasa...

Kadang-kadang saya rasa keliru

Kadang-kadang saya rasa cemburu

Kadang-kadang saya rasa gembira

Kadang-kadang saya rasa sedih

Kadang-kadang saya rasa penat

Kadang-kadang saya rasa marah

Kadang-kadang saya rasa disayangi & dikasihi

Kadang-kadang saya rasa risau

Kadang-kadang saya rasa malu

Sometimes I don’t know what I want in my life...

Bila tengok orang ada kerja yang gaji ribu-ribu saya pn teringin

Bila tengok orang pakai kereta mewah saya pn teringin

Bila tengok orang beli rumah sendiri saya pn teringin

Bila tengok orang pakai barang-barang berjenama saya pun terinign

Bila tengok orang berkahwin saya pn teringin

Bila tengok orang ada anak n keluarga sendiri saya pn teringin

Lumrah hidup xpernah rasa cukup dengan apa yg ada..

Tapi walau di dalam apa jua keadaan kita kena bersyukur dan terima seadanya dengan apa yang ALLAH S.W.T telah aturkan ;) #chill






Tuesday, June 18, 2013

nasihat menasihati ;)

buat masa sekarang saya tidak bercinta, bertunang ataupun berkahwin, but sometimes saya akan bg nasihat o pendapat untuk org yg bercinta, bertunang dan berkahwin.kalau pengalaman bercinta mayb la ada kn :D tp kalau bertunang & berkahwin tu mmg x la..for me pengalaman tu x berapa penting untuk kita bagi pendapat o nasihat..tp pengalaman tu penting itu kita belajar sesuatu dari nya n pengalaman akan mematangkan kita..setuju x?? :)

mcm saya kawan-kawan mmg ramai yg da bertunang & berkahwin, adik saya sendiri pn da berkahwin..dan kalau untuk adik tu saya mmg akan dijadikan tempat untuk mengadu, walaupun tiada pengalaman alam perkahwinan saya akan sedaya upaya bagi nasihat atau solution yg sy rasa boleh di guna pakai..kahwin di usia yg muda mmg banyak cabaran nya..tempoh bertunang pn bnyk cabaran & dugaan nya..sbb tu org tua-tua selalu pesan tunang tu jgn lelama sngt ;)

kadang-kadang kita tau nak bagi pendapat o nasihat kt org tu bila sampai masa kita nnt xtau la mcm mana kn..hehe ;p but sometimes i also need my personal adviser..angkat tangan cpt sape yg volunteer nk jd personal adviser saya ;)






Tuesday, June 4, 2013

saya ok..saya da besar.. ;)

sapu-sapu sawang sikit, lap-lap habuk n debu sikit..hehe lama sangat rasa nya xjenguk blog nie..rindu rasanya i pada u cik blog :D sedikit sibuk dengan tugas-tugas harian..

lagipun time cuti-cuti sekolah nie orang sibuk kenduri sana-sini, tp apa kaitan ngan ko kn bkn ko yg kena buat persiapan juz g makan n jumpa pengantin je..hehe xkira itu pn kira sibuk jgk..

untuk kengkawan sekolah, universiti, kawan kerja, kawan baik & sume kengkawan la yg telah mendirikan rumahtangga selamat pengantin baru, n kepada yg bertunang selamat menjadi tunangan org ;)

kepada yang single mingle seperti tuan belog nie d'harap b'sabar ;) tp sebenarnya bila tgk kwn-kwn da ramai yg kawin mmg ada rasa something xtau nk ckp rasa tu mcm mana..rasa-rasanya org yg seangkatan je yg faham..hehe but sy ok, sy da besar sy kena pk positive, everything happen for the reason..xperlu bersedih melihat kebahagian org lain :) bila da besar nie xblh la nk terlalu bergantung kepada somebody o someone, kena belajar buat n lakukan seorang diri..sbb nya saya rasa sy da besar coz sy da blh drive sendiri-sendiri..hehe al-maklum la b4 dis sy adalah seorang yg sangat-sangat penakut nk bwk kete ;p

xkira apa pn masalah yg datang, masalah kerja, masalah peribadi, masalah duit, kita kena sabar,,Sabar menghadapi apa jua masalah tu indah sebenarnya.Sebab masalah boleh jadi peluang.Sebab kita akan jadi lebih matang dan dewasa dari sebelumnya.Percayalah Allah tu takkan zalim pada hamba-nya.Dia hanya memberi ujian yang kita mampu tanggung je.Dari mata kasar kita takkan nampak apa hikmah yang kita dapat selain selepas kita redha tu ada macam-macam benda baik berlaku pada kita.Ada orang tolong tanpa diminta, ada orang sayang tanpa kita duga, dapat rezeki terpijak tak disangka-sangka :)



Tuesday, April 30, 2013

pilihan atau takdir ? #keliru

Sometimes, satu-satu perkara tu terjadi tanpa d'sangka & d'jangka oleh kita..

Tidak pasti dengan keputusan apa yang akan dibuat, masih tertanya-tanya pada diri sendiri apa yg terbaik.
Tidak pasti sama ada dia jodoh atau hanya dugaan, tapi aku tetap percaya kehadiran lelaki yang satu ini akan membawa suatu maksud dalam hidup aku. Sama ada baik atau sebaliknya, wallahualam. Aku tahu, mungkin kelihatan agak tergesa gesa. Maybe btl kata org, jodoh itu datang tanpa diduga. Yang penting kita berusaha untuk jadi yang terbaik. Kita hidup tak selamanya, dosa makin bertambah jika tak dihalang, pahala makin berkurang jika tidak dicari. Aku cuma mahu lelaki yang boleh membimbing aku ke jalan yang diredhai. Mungkin bercinta selepas kahwin bukan pilihan sebelum ini tetapi jika ditakdirkan sebegitu apakan daya untuk d'halang..

Hanya mampu berserah pada-Mu, Ya Allah. Jika benar dia jodohku, Kau rapatkan hatiku dengan hatinya ya Allah. Jika dia sekadar ujian untuk menguji aku ya Allah. Maka kau jauhkan hatiku dari hatinya. Kau rawat luka ku tatkala dia pergi kelak.Hidup satu teka teki, cinta satu silang kata, dan segalanya penuh jawapan yang tersirat. Sama ada kita boleh menerima jawapannya atau tidak, itu sudah ditakdirkan. 



note tambahan :: congratz to my bff masa zaman-zaman belajar dulu, cik dot yg telah b'tukar tittle puan dot ;) happy for u dot..semoga berbahagia ngan mullah hingga ke akhir hayat :)

Thursday, April 11, 2013

family day tempat bekerja ;)

1st time attend family day d'tempat keje..yg sebenarnya xde la family day sngt juz mcm buat makan-makan je, bakar bbq..perkara nie t'jadi 2 minggu lepas da tp xkira nk jgk update kt sini..hehe

rajin x kita..hehehe



suprise cake for our pengarah :)


colleague ;)

b'syukur sangat-sangat sbb kt sini saya dpt kawan-kawan sekerja yg ok, bos yg baik, tmpt keje yg selesa n kt sini juga lah tmpt yg mengajar saya untuk lebih berdikari :)

Thursday, March 28, 2013

for every song there is a memory


I am pretty sure everyone can agree with me on this one. Songs, well most songs always seem to depict a special moment of your life or how your feeling at the moment. Some may remind you of a certain person, situation overall they bring back memories from the past. Emotions, feelings rather they be good or bad.

So we listen to them over and over again because they fill that void or emptiness we may be feeling at the moment.


kadang-kadang mmg xdapat dinafikan tgh-tgh duk dlm kereta o sdg buat keje tiba-tiba ada certain song yg kita dgr n suddenly makes us remember someone..



Monday, March 18, 2013

sorang lagi...

alhamdullilah..sorang lagi mmbr masa zaman belajar dlu da selamat m'jadi tunang orang :)

congratz farah ;)




dari seremban t'lepas ke tanjung bidara melaka gara-gara salah simpang...hehe rindu sangat da ke melaka agaknya..mmg rindu pn sbnr nya, banyak kenangan kot :) lepak-lepak jap menghirup udara segar sambil tgk laut n then blk ke kl..hehe

Monday, March 11, 2013

gelak sakan...




last nite awekz-awek kt atas nie g gelak sakan kt panggung ;D mula-mula plan nk g tgk rock oo tp timing nya agak lambat so my girlfrenz pilih nk tgk lawak ke der 2..dan pilihan itu sangat-sangat la tidak mengecewakan..gelak sampai sakit perut..hehe

wa cakap sama lu mmg boleh hilang kan stress n tension la tgk benda alah nie..hehe best sangat & for sure jozan it’s the best..sangat berkenan gandingan antara johan dan zizan..tgk muka d’org pn da blh gelak kot ;p
boboi n harith iskandar pn best..jokes harith sangat dekat dgn situasi d sekeliling kita :)



p/s :: sy suka abg jijan..hehe

Tuesday, February 26, 2013

BFF

bukan senang nak cari kawan yang baik dan bukan senang juga untuk menjadi kawan yang baik.

kawan yang baik adalah orang pertama yang akan d'cari bila tiba masa sedih atau gembira, tempat meluahkan perasaan yang tak dapat diluahkan kepada kawan biasa.

dan kalau kita hendak mendapat kawan baik yang baik, kita mestilah terlebih dahulu menjadi seorang kawan yang baik kepada kawan baik kita ;)

dan semoga kita menjadi kawan yang baik!

sangat-sangat b'syukur kerana d'kelilingi kawan-kawan yang baik sejak dari sekolah dan universiti :) eventho da ramai kengkawan yg da b'tukar status dan xboleh nk b'joli-joli sakan sangat seperti zaman single dulu tapi kita tetap kawan baik ok ;)

oleh kerana saya agak pemalu dengan kaum adam so saya xde ramai kawan baik di kalangan lelaki cuma pacik sorang nie je yg sudi nk b'kawan baik dengan macik yg blur nie..thank u so much..x lama lagi pacik da nk kawin jgn lupakan macik ok:)..macik doakan sume perancangan akan b'jalan dengan lancar...amin...

video

dis video special to o'ls my buddies...sayang korang sume ;)

p/s :: pacik...macik kidnap gambar pacik dr fb..jgn marah ;D

Wednesday, February 20, 2013

bukan rezeki saya lagi...

Kita mampu merancang tapi ketentuan itu Allah yang tentukan. Apa-apa saja yang bukan rezeki kita, tetap tidak akan kita dapat. Wang di dalam poket hanya singgah seketika sahaja sebelum menuju destinasi lain. Makanan di dalam mulut juga boleh jatuh ke tanah dan menjadi rezeki makhluk lain. Kita redha dengan ketentuan Yang Maha Esa bahawa itu bukan rezeki kita. Barangkali itu hanya dugaan yang sangat kecil berbanding orang lain yang lebih hebat dugaan yang mendatang.

Yes I admit there are soooo many things I wanna achieve. Selalu je rasa tak puas hati sebab tak dapat apa yang kita nak. Tapi bila hati tengah tenang, akal boleh berfikir secara waras tanpa dipengaruhi oleh perasaan hati yang tak tentu hala. I'm lucky enough to live this happy life despite all the hardships I've been through.

Tak perlu fikirkan sangat bende yang kita tak dapat, barangkali ada benda lebih baik menanti. Tapi jika sesuatu itu memang milik kita, lambat laun kita akan dapat jua. Sabar, doa, usaha, tawakkal. Sesungguhnya Allah tau apa yang terbaik untuk kita.

Bukan rezeki saya lagi untuk mendapat jawatan tetap di dalam sektor kerajaan, dan bukan rezeki saya lagi untuk b'tunang & b'kahwin :)

Friday, February 8, 2013

setia hujung nyawa..


sape kata jodoh atas pilihan keluarga itu x akan bahagia kan :) mcm zain dengan el..hehe tp sebelum merasa kemanisan kena rasa kepahitan nya dulu..salute dengan watak ikram, mencintai tidak semestinya memiliki..

abis suda cite nie, best sangat-sangat..Banyak pengajaran yang tersirat kita dapat dari drama ini, bkn setakat nk tgk zain min ho & el je ;) 

p/s :: mencari-cari zain min ho saya semoga kekal ke hujung nyawa :)

Wednesday, February 6, 2013

mainan perasaan..

hati ini sudah penat dengan mainan perasaan...penat untuk mencari yang sempurna, tetapi jangan diharapkan kesempurnaan jika diri sendiri tidak begitu sempurna.

Bila hati sering terluka, perkara yg amat merisaukan ialah bila suatu ari nanti akan tertutup pintu hati ini untuk insan yg bernama lelaki.but for this moment, i still can endure all of it..dan semoga saya dapat bertahan hingga ke akhirnya.

Jika benar antara kami punya cinta.. hanya Dia Yang Maha Sempurna saja menentukannnya... biar la semuanya terjadi dengan takdir dariNya... bukan pengaruh nafsu... bukan pada rupa... bukan untuk harta dan bukan jua kerana usia... biarlah untuk Yang Esa...

Aku bertekad bukan kerana sudah sering terluka... tapi kerana hati ini sudah cukup terdera... sudah banyak dosa.. dan sangat2 memohon perlindungan dariNya...

Ya Allah... jika benar ada jodoh yang terbaik buat ku dalam ilmu Mu, temukanlah kami dalam keadaan diredhai Mu... janganlah kau berpalingkan hati ku untuk cinta pada yang salah... cinta kerana nafsu, cinta kerna dunia... sesungguhnya telah banyak dosa yang aku lakukan... bantulah hamba Mu ini Ya Allah...Ya Allah.. Engkau lah Tuhan sekalian alam... mencipta langit dan bumi.. yang mencipta Adam dan Hawa... dan mencipta setiap wanita untuk seorang suami... hanya kepada Kaulah aku berserah segala-galanya.... jauhkanlah aku dari dia yang jauh dari keredhaan Mu... yang bukan jodoh Terbaik untuk ku pada pengetahuan Mu.. tapi jika sebaliknya... hanya Engkaulah yang Maha Mengetahui... Aminn.


p/s ::wahai kaum adam.. jangan bagi harapan kepada wanita jika anda tidak berniat utk memperisterikan nya.

Tuesday, January 29, 2013

JUVANA


adakah dikira sebagai pesalah juvana jika pergi menonton juvana the movie ;p sebagai peminat zahiril adzim cite nie mmg jadi movie harus tonton :)




cite dia kali nie mmg agak extreme & sedikit ganas..tp yang pasti cerita nie mmg tidak menghampakan..dapat la lepaskan rindu sama budak-budak juvana nie sume ;p

SINOPSIS JUVANA THE MOVIE

Kisah ini bermula beberapa bulan selepas tamatnya drama Juvana. Watak utama, Daim, yang telah dibebaskan dari sekolah juvana ekoran didapati tidak bersalah membunuh ibunya, kini cuba menjalankan kehidupan di dunia luar. Namun didapati bahawa kehidupan di dunia luar tidak jauh bezanya dari kehidupan dipenjara juvana.
Daim mula bersekolah di sekolah menengah biasa dengan harapan untuk menamatkan pengajian SPMnya. Di situ dia dibuli oleh pelajar lain dan tidak mempunyai sebarang kawan melainkan Sara, seorang gadis. Pengawal yang mengetahui statusnya sebagai bekas pelajar juvana sentiasa memerhatikannya. Daim juga bekerja keras di sebuah kilang membuat batu bata untuk menyara hidupnya. Statusnya sebagai bekas pelajar juvana juga menjadikannya tumpuan pekerja lain. Kalau ada salah dan silap yang berlaku, maka dia yang dipersalahkan.